Podsumowanie realizacji POPŻ Podprogram 2019
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gizałkach z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy z Wielkopolskim Bankiem Żywności w Poznaniu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe),
- skrobiowe (makaron jajeczny, ryż biały),
- mleczne (mleko UHT),
- mięsne (szynka drobiowa, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 200 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego, gminy Gizałki.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 6,826 ton żywności;
- 200 paczek żywnościowych.